En lækker efterårslagkage med æble, kanel og kardemomme. Bygget op a la en Othellolagkage, men bare med efterårets smage istedet.

Du kigger måske ned over opskriften her og tænker “Pyh! Dét ser besværligt ud!”, men mange af elementerne kan sådan set laves i forvejen. For det første skal selve kagen laves dagen før, den skal serveres, da det så har fået tid til at sætte sig og blive mere svampet. For det andet kan du sagtens lave både makronbund og æblekompot dagen, før du laver selve kagen. Det eneste du skal på selve serveringsdagen er at pynte kagen.

8-10 personer

Ingredienser

Æblekompot
  • 500 g æbler (ca. 5 store æbler)
  • 80 g rørsukker, cirka – afhænger af syrligheden i dine æbler
  • 2 g/1 tsk pektin
  • 1 spsk friskpresset citronsaft
  • 1/2 tsk kanel
Kagecreme 
  • 1 vaniljestang (eller 2 tsk vaniljepasta)
  • 3 spsk sukker
  • 2 æg
  • 3 spsk mel
  • 3 dl mælk
  • 2,5 dl piskefløde
Makronbund
  • 100 g ren rå marcipan
  • 200 g sukker
  • ca. 50 g æggehvide (ca. 1,5 æggehvide)
Lagkagebunde
  • 2 æg
  • 80 g sukker
  • 65 g mel
  • 0,5 tsk bagepulver
  • 1 tsk kardemomme
  • 1 knsp salt
Pynt
  • 5 dl piskefløde
  • 2 æbler
  • Knuste makroner

Fremgangsmåde

Æblekompot

Skræl æblerne og fjern kernehus. Skær æblerne i mindre tern. Tag ca. ét æbles tern fra og gem til senere. Resten kommes i en gryde sammen med rørsukker rørt med pektin, citronsaft og kanel. Lad det simre under låg til æblerne er blevet møre. Stavblend æblerne til en glat kompot. Kom så det sidste æbles tern i og lad dem simre med under låg i ca. 5-10 min. (ternene skal stadig have lidt bid). 

Tag kompotten af varmen og sæt den på køl til den er kølet ned til stuetemperatur. 

Kagecreme

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland kornene med 1/2 spsk af sukkeret. I en gryde komme æg, sukker, vaniljesukker og mel. Dette piskes sammen med piskeris. Tilsæt en smule af mælken, pisk igen og tilsæt resten af mælken. Kom også den tomme vaniljestang i gryden. Sæt nu gryden over middelvarme. Rør hele tiden rundt med et piskeris, så cremen ikke brænder på. Kog nu cremen op og lad den tykne godt. Cremen må gerne koge i 1-2 minutter under konstant omrøring, skru evt. ned for varmen.

Tag gryden af varmen og fjern vaniljestangen. Hæld cremen over i en beholder, hvor den kan spredes godt ud. Læg husholdningsfilm direkte på cremens overflade og sæt den i køleskabet til afkøling.

Makronbund

Forvarm ovnen til 160 grader. Spænd et stykke bagepapir ud over bunden af en 22 cm springform.

Riv marcipanen groft ned i sukkeret og bland det sammen med fingrene. Tilsæt æggehviden lidt efter lidt til massen bliver grødet, ikke flydende, og det er muligt at sprede den ud i springformen.

Bag den i ca. 25 min. til den er gylden. Lad skær rundt langs kanten af springformen med en skarp kniv og tag bunden ud ved hjælp af bagepapiret. Sæt bagepapiret på et opvredet koldt viskestykke. Det gør det nemmere at få bunden af bagepapiret.

Lagkagebunde

Forvarm ovnen til 200 grader. Spænd et stykke bagepapir ud over bunden af en 22 cm springform.

Pisk æg og sukker luftigt og lyst. Sigt mel, bagepulver, kardemomme og salt i og vend det forsigtigt rundt til det er helt indarbejdet i æggemassen. Hæld dejen ned i springformen og spred den ud i formen.

Bag kagen nederst i ovnen i ca. 15 min. Lad kagen køle af i springformen på en rist. Når den er kølet helt af føres en skarp kniv rundt langs kanten for at løsne kagen og den tages ud af formen.

Samling af kagen

Del kagen i to lagkagebunde.

Pisk 2 1/2 dl piskefløde til en let skum. Pisk den kolde kagecreme fri for klumper med en elpisker og tilsæt en smule af flødeskummet for at løsne cremen op. Vend resten af flødeskummet i cremen.

Placer din makronbund på dit serveringsfad. Kom et tyndt lag kagecreme på og lav en lidt højere yderkant. Kom halvdelen af æblekompotten på. Placer den første kagebund ovenpå kompotten og kom igen kagecreme og kompot på. Afslut med den sidste lagkagebund.

Pak kagen ind og stil den i køleskabet til næste dag.

Pyntning

Kagen pyntes med flødeskum – vigtigst af alt her: Arbejd ikke for meget med fløden.

Pisk fløden til skum. Kom en stor del af flødeskummet på toppen på kagen og glat det ud med en vinklet spatel, så du fører flødeskummet ud over kanten af kagen. Det der hænger ud over kanten bruges til at smøre kagens side op med en pænt tykt lag flødeskum, som du kan lave et mønster i.

Pynt toppen med friske æbleskiver og knuste makroner.