Fastelavnsboller er noget af det bedste. Jeg er nok mest til de gammelsdags, som denne her opskrift. Det er jo fint, når det også er den nemmest udgave at lave.

Er du ikke til pistacie, så udelader du det bare.

20 stk.

Ingredienser

Dej
  • 25 g gær
  • 2 1/2 dl mælk
  • 15 g sukker
  • 1 æg
  • 150 g smør, stuetemperatur, i mindre stykker
  • ca. 500 g hvedemel
  • 1/4 tsk salt
  • 1/4 tsk kardemomme (kan udelades)
Creme
  • 2 æg
  • 3 spsk sukker
  • 3 spsk hvedemel
  • 3 dl mælk
  • 2 tsk vaniljepasta
Remonce
  • 65 g marcipan
  • 50 g smør, stuetemperatur
  • 40 g usaltede pistaciekerner
Fyld
  • 40 g mørk chokolade, 54% – i knapper eller hakket
Pynt
  • 20 g mørk chokolade, 54% – i knapper eller hakket
  • En lille rest af pistaciekernerne

Fremgangsmåde

Lun mælken og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, æg og smør.

I en anden skål blandes mel, salt og kardemomme. Hæld melet og krydderierne i det våde, saml dejen og ælt godt. Lad dejen hæve i 1 time med et fugtigt viskestykke over.

Creme og remonce:

Kog cremen: kom æg, sukker og mel i en gryde og rør det godt sammen med et piskeris. Tilsæt lidt mælk og pisk igen og tilsæt så resten af mælken. Sæt gryden over middelhøj varme og lad det tykne og koge op under konstant piskning. Lad det koge i 1 minuts tid. Sluk for varmen og tilsæt vaniljepasta og rør det ind i cremen. Hæld cremen i en beholder, dæk den direkte på overfladen med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet.

Remonce: bland marcipan og smør godt. Det er nemmest med hænderne, selvom du bliver fedtet. Det gælder om, at der ikke er nogle klumper af marcipan i remoncen. Hak pistaciekernerne fint. Tag en lille smule fra til pynt og bland så resten i remoncen. Sæt den til side.

Samling af bollerne:

Rul dejen ud til en rektangel på 50×40 cm. Skær 10×10 cm firkanter. Fordel remonce, chokolade og creme (i den rækkefølge) ligeligt på midten af alle firkanterne.

Saml firkanternes fire hjørner over fyldet. Klem siderne sammen, fold hver af de sammenklemte ender ind mod midten af bollen og sæt bollen på samlingen på en bageplade. Gentag med alle firkanterne. Lad bollerne efterhæve på pladsen i 30 min. under et fugtigt viskestykke. TIP

Forvarm ovnen til 200 grader. Pensl med vand og bag bollerne i 15-18 min. 

Pynt med lidt hakket chokolade eller to chokoladeknapper på hver bolle og smør det ud med en teske til en rund form. Drys med finthakkede pistaciekerner.

TIP:

Se i mine highlights på Instagram, hvordan man folder fastelavnsbollen.